Class 10th English : प्रिय विद्यार्थियों, “Mindbloom Study” (#1 Online Study Portal) आपके लिए लाया है Class 10th English Poetry Chapter 7 “The Sleeping Porter” by Laxmi Prasad Devkota
MAIN POINT FOR EXAMINATION
ANSWER QUESTIONS
Q1) How much load does the Porter have on his back? (कुली की पीठ पर कितना भार है?)
Answer :– The Porter is climbing the mountain with a heavy load (25 kilos) on his back. (कुली अपनी पीठ पर भारी बोझ लेकर पहाड़ पर चढ़ रहा है।)
Q2) What distance does the Porter cover in the snows of winter? (सर्दियों की बर्फ़ में कुली कितनी दूरी तय करता है?)
Answer :– The Porter covers six miles distance in the snows of winter. (कुली बर्फ़ भरी सर्दियों में छह मील की दूरी तय करता है।)
Q3) Who is challenging the mountain? (पहाड़ को कौन चुनौती दे रहा है?)
Answer :– The Porter is challenging the mountain. (कुली पहाड़ को चुनौती दे रहा है।)
Q4) What type of cap is he wearing? (उसने किस प्रकार की टोपी पहनी है?)
Answer :– He is wearing a dirty, sweaty black cap. (वह गंदी, पसीने से भरी काली टोपी पहनी हुई है।)
Q5) What type of smell does the Porter emit? (कुली की शरीर से किस प्रकार की गंध आती है?)
Answer :– The Porter emits a Sulphur-like sour smell. (कुली के शरीर से सल्फर जैसी खट्टी गंध निकलती है।)
Q6) What is there on the cliff? (खड़ी चट्टान पर क्या है?)
Answer :– There is a hut on the cliff. The Porter lives in the hut with his family. (खड़ी चट्टान पर एक झोपड़ी है। कुली अपने परिवार के साथ झोपड़ी में रहता है।)
Q7) What is the mother searching? (माँ क्या खोज रही है?)
Answer :– The mother is searching for nettles and vines. (माँ बिच्छु बूटी और लताएँ खोज रही है।)
Q8) Who is the hero of the mountain? (पर्वत का नायक कौन है?)
Answer :– The Porter is the hero of the mountain. (कुली पर्वत का नायक है।)
Q9) What is meant by ‘lid of night’?
Answer :– The star-studded sky is meant by lid of night. (इसका मतलब तारों से सजे आकाश है।)
Q10) Who is ‘reigning over’ the ‘rich kingdom of sleep’? (‘नींद के समृद्ध साम्राज्य’ पर कौन ‘शासन’ कर रहा है?)
Answer :– The Porter is reigning over the rich kingdom of sleep. He is in deep slumber because he is very tired. (कुली नींद के समृद्ध साम्राज्य पर शासन कर रहा है। वह गहरी नींद में है क्योंकि वह बहुत थका हुआ है।)
– : The End : –
