Class 10th English : Poetry Chapter 3 “Polythene Bag” by Durga Prasad Panda

Class 10th English : प्रिय विद्यार्थियों, “Mindbloom Study” (#1 Online Study Portal) आपके लिए लाया है Class 10th English Poetry Chapter 3 “Polythene Bag” by Durga Prasad Panda

MAIN POINT FOR EXAMINATION

ANSWER QUESTIONS

Q1) Does a polythene bag get dissolved? (क्या पॉलिथीन बैग घुल जाता है?)
Answer :– A polythene bag never gets dissolved. (पॉलिथीन बैग कभी भी नहीं घुलता है।)

Q2) When does a polythene bag make a noise? (पॉलिथीन की थैली कब आवाज करती है?)
Answer :– When it is touched. (जब इसे छुआ जाता है।)

Q3) What does it give out when it is burnt? (जलने पर पॉलिथीन बैग क्या देता है?)
Answer :– When it is burnt, it gives out poisonous smell. (जब पॉलिथीन बैग जलाया जाता है तो इससे जहरीली गंध निकलती है।)

Q4) How do the germs of disease grow? (रोग के कीटाणु कैसे पनपते हैं?)
Answer :– The germs of disease grow when we do not care the dirty garbage in the bin. (जब हम कूड़ेदान में पड़े गंदे कूड़े की सफाई नहीं करते तो बीमारी के कीटाणु पनपते हैं।)

Q5) What does the word “Hurt” stand for? (“Hurt” शब्द का क्या अर्थ है?)
Answer :– The word ‘Hurt’ stands for pain. / Hurt of polythene bag causes pain. (‘Hurt’ शब्द का अर्थ दर्द है।)

Q6) Whose hurt melts down like polythene bag? (किसकी चोट पॉलिथीन की थैली की तरह खत्म हो जाती है?)
Answer :– Hurt melts down when somebody shows warm feelings. (जब कोई भावनात्मक भावनाएँ दिखाता है तो चोट खत्म हो जाती है।)

Q7) What comes back again and again? (बार-बार क्या वापस आता है?)
Answer :– The pain caused by the ‘hurt’ comes back again and again. (‘चोट’ से होने वाला दर्द बार-बार लौट आता है।)

Q8) Where is the polythene bag buried? (पॉलिथीन की थैली कहाँ दबी हुई है?)
Answer :– The polythene bag remains buried under the earth’s crust. (पॉलिथीन की थैली धरती की परत के नीचे दबी रहती है।)

Q9) How does a polythene bag pollute our environment? (पॉलिथीन की थैली हमारे पर्यावरण को किस प्रकार प्रदूषित करता है?)
Answer :– The polythene bag pollutes our environment in various ways. When it is buried under the ground, it lessens the fertility of the soil. It chokes the drains. When it is burnt, it gives out a poisonous gas which is bad for health. It causes harm for a long time if it is not recycled. (पॉलिथीन बैग हमारे पर्यावरण को विभिन्न तरीकों से प्रदूषित करता है। जब इसे जमीन के नीचे दबा दिया जाता है तो यह मिट्टी की उर्वरता को कम कर देता है। इससे नालियाँ जाम हो जाती हैं। जब इसे जलाया जाता है तो इससे जहरीली गैस निकलती है जो स्वास्थ्य के लिए हानिकारक होती है। अगर इसे पुनः चक्रण न किया जाए तो यह लंबे समय तक नुकसान पहुंचाता है।)

– : The End : –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top