Class 10th English : प्रिय विद्यार्थियों, “Mindbloom Study” (#1 Online Study Portal) आपके लिए लाया है Class 10th English Poetry Chapter 2 “Ode On Solitude” by Alexander Pope
MAIN POINT FOR EXAMINATION
ANSWER QUESTIONS
Q1) What is an ode?
Answer :– The ode is a lyrical poem in the form of an address to a person or an object. It is dignified in subject, tone and style. It deals with a noble theme. (स्तोत्र किसी व्यक्ति या वस्तु के संबोधन के रूप में एक गीतात्मक कविता होता है। यह विषय, स्वर और शैली द्वारा प्रतिष्ठित होता है।)
Q2) Who is a happy man? (सुखी आदमी कौन है?)
Answer :– A man who passes his hours, days and years, in good health without any anxiety and content with his few acres of parental land, is a happy man. (एक आदमी जो बिना किसी चिंता के अच्छे स्वास्थ्य में और अपनी कुछ एकड़ पैतृक भूमि से संतुष्ट होकर अपना समय गुजारता है, वह एक सुखी आदमी है।)
Q3) Who (m) does the pronoun ‘his’ in the third line of the 1st stanza refer to? (प्रथम श्लोक की तीसरी पंक्ति में ‘his’ किसको संदर्भित करता है?)
Answer :– ‘His’ in the third line of the 1st stanza refers to man who has a few acres of paternal land. (पहले श्लोक की तीसरी पंक्ति में ‘his’ उस व्यक्ति को संदर्भित करता है जिसके पास कुछ एकड़ पैतृक भूमि है।)
Q4) Who gives him milk? (उसे दूध कौन देता है?)
Answer :– Herds (pet animals) give him milk. (पालतू जानवर उसे दूध देता हैं।)
Q5) What gives him bread? (उसे रोटी क्या देता है?)
Answer :– He gets bread by growing corns in his fields. (वह अपने खेतों में मक्के उगाकर रोटी प्राप्त करता है।)
Q6) From where does he get his clothes? (उसे कपड़े कहाँ से प्राप्त होते हैं?)
Answer :– He gets his clothes from his flock of sheep. (वह कपड़े अपनी भेड़ों से प्राप्त करता है।)
Q7) How do trees help him?
Answer :– Trees help him by providing shelter with their shadow in summer and wood from which he can make fire for himself in winter. (पेड़ उसे गर्मियों में अपनी छाया के साथ आश्रय प्रदान करके और सर्दियों में लकड़ी देकर मदद करता है।)
Q8) Who is a blessed man? (धन्य मनुष्य कौन है?)
Answer :– A blessed man is one who has no cares and anxieties. His days pass on smoothly. He enjoys physical health and peace of mind. (एक धन्य व्यक्ति वह है जिसे कोई चिंता नहीं है। उसके दिन आराम से कटते हैं। वह शारीरिक स्वास्थ्य और मानसिक शांति का आनंद लेता है।)
Q9) How does a happy man spend his time? (एक प्रसन्न व्यक्ति अपना समय कैसे व्यतीत करता है?)
Answer :– A happy man spends his day time studying books, a sound sleep at night and sweet creation. (एक प्रसन्न व्यक्ति अपने दिन का समय किताबें पढ़ने, रात को गहरी नींद और अच्छी सपना दिखने में बिताता है।)
Q10) Who (m) does ‘me’ refer to in the last stanza? (अंतिम श्लोक में ‘me’ किसको संदर्भित करता है?)
Answer :– ‘Me’ in the last stanza refer to the poet for himself. (अंतिम श्लोक में ‘me’ कवि को संदर्भित करता है।)
Q11) What do you mean by ‘slide soft away’? (‘स्लाइड सॉफ्ट अवे’ से आपका क्या तात्पर्य है?)
Answer :– Slide soft away means the passing of time without any toil and trouble. (इसका अर्थ है बिना किसी परिश्रम और परेशानी के समय का बीत जाना।)
Q12) What does the poet wish for after death? (कवि मृत्यु के बाद क्या चाहता है?)
Answer :– The poet wishes that nobody should express sorrow after death. He doesn’t want a tombstone at the place where he will be buried after his death. (कवि की इच्छा है कि मृत्यु के बाद कोई भी दुःख व्यक्त न करें। वह उस स्थान पर समाधि भी नहीं चाहता जहां उसकी मृत्यु के बाद उसे दफनाया जाएगा।)
Q13) How does the poet want to live? (कवि कैसे जीना चाहता है?)
Answer :– The poet wants to live ‘unseen and unknown’ which means to live a simple life without name and fame. (कवि ‘अदृश्य और अज्ञात’ जीना चाहता है जिसका अर्थ है नाम और प्रसिद्धि के बिना सरल जीवन जीना।)
Q14) How does the poet want to die? (कवि कैसे मरना चाहता है?)
Answer :– The poet wants to die quietly. (कवि चुपचाप मरना चाहता है।)
Q15) What are, the features of a happy life? (सुखी जीवन की विशेषताएँ क्या हैं?)
Answer :– The features of a happy life are to live without worries or anxieties passing hours, days and years in good health and peace of mind. (सुखी जीवन की विशेषताएं बिना किसी चिंता के अपने जीवन को अच्छे स्वास्थ्य और मन की शांति के साथ जीना है।)
– : The End : –
