Class 10th English : प्रिय विद्यार्थियों, “Mindbloom Study” (#1 Online Study Portal) आपके लिए लाया है Class 10th English Poetry Chapter 6 “Koel” Puran Singh का हिंदी अनुवाद, Summary, Objective And Subjective Questions
KOEL
I
Koel! what lightning fell? what singed thy wings?
What keeps thee fresh, yet charred?
Concealed in the mango-leaves, thou singest!
Thy high-pitched strains wake in my soul a
thousand memories!
Why so restless that thy spark-shedding notes
go forth kindling fire?
Lo! The roses are on fire which winds and
waters catch!
The shades of mangoes burn!
II
The Fire of Love has charred my wings, and
made me a new
I am restless! Where is my Beloved?
The sight of mango-blossoms fires me all the more!
The greener the garden, the brighter burns myheart!
My flaming soul asks, “Where? where is
my Beloved?”
“Speak! speak! why are thy leaves so still?”
MAIN POINT FOR EXAMINATION
ANSWER QUESTIONS
Q1) Write ‘T’ for true and F’ for false statements —
a) The Koel is called the black cuckoo. (कोयल को काली कोयल कहा जाता है।) — T
b) The Koel sings in the apple leaves. (कोयल सेब के पत्तों में गाती है।) — F
c) The song of the cuckoo brings a thousand memories. (कोयल का गाना हजारों यादें लेकर आता है।) — T
d) The poet does not become restless to hear its voice. (उसकी आवाज सुनने के लिए कवि बेचैन नहीं होता है।) — F
e) “The wings” means “your wings”. (“पंख” का अर्थ है “आपके पंख”।) — T
Q2) What do “thy” and “art” stand for?
Answer :– Your for thy and are for art.
Q3) What wakes thousand memories in heart? (दिल में हज़ार यादें क्या जगाती है?)
Answer :– The high-pitched note of Koel wakes thousand memories in heart. (कोयल की ऊंची आवाज दिल में हजारों यादें जगा देती है।)
Q4) What happens with the shades of mangoes? (आमों की छटा का क्या होता है?)
Answer :– The shades of mangoes burn when the Koel sings her spark-shading song. (जब कोयल अपना छाया गीत गाती है तो आमों की छटा जल उठती है।)
Q5) “O little Bird!” Why has ‘B’ in ‘Bird’ capital here?
Answer :– Capital ‘B’ has been used in “Bird”, because the poet has used it for a particular cuckoo.
Q6) What charred the wings of the Koel? (कोयल के पंख किस कारण जल गये?)
Answer :– The fire of love charred the wings of the Koel. (प्रेम की अग्नि ने कोयल के पंख जला दिये।)
Q7) Why is the Koel restless? (कोयल बेचैन क्यों है?)
Answer :– The Koel is restless because She has been separated from her beloved. (कोयल बेचैन है क्योंकि वह अपने प्रिय से अलग हो गई है।)
Q8) What burns her heart? (उसका हृदय किस बात से जलता है?)
Answer :– The green garden burns her heart. (हरा-भरा बगीचा उसके हृदय को जला देता है।)
Q9) What does the flaming soul of the Koel ask? (कोयल की धधकती आत्मा क्या पूछती है?)
Answer :– The flaming soul of the Koel asks, “mango trees where her beloved is. (कोयल की धधकती आत्मा पूछती है, “आम के पेड़ जहां उसका प्रिय है।”)
– : The End : –
