Class 10th English : Poetry Chapter 2 “Ode On Solitude” by Alexander Pope

Class 10th English : प्रिय विद्यार्थियों, “Mindbloom Study” (#1 Online Study Portal) आपके लिए लाया है Class 10th English Poetry Chapter 2 “Ode On Solitude” by Alexander Pope का हिंदी अनुवाद, Summary, Objective And Subjective Questions

INTRODUCTION

ALEXANDER POPE (1688-1744), was one of the greatest satirists of the early 18th century. He was also a critic. But he is remembered chiefly as a satirist. This vein of his poetry is best expressed in “The Rape of the Lock‘, ‘The Dunciad‘ and ‘The Episttes‘. Two of his other famous works are ‘Essay On Criticism‘ and ‘Essay On Man.’
अलेक्जेंडर पोप (1688-1744), 18वीं शताब्दी के आरंभ के महानतम व्यंग्यकारों में से एक थे। वे एक आलोचक भी थे। लेकिन उन्हें मुख्यतः एक व्यंग्यकार के रूप में ही याद किया जाता है। उनकी कविताओं की यह शैली “द रेप ऑफ़ द लॉक”, “द डन्सियाड” और “द एपिस्टेस” में सर्वोत्तम रूप से अभिव्यक्त हुई है। उनकी दो अन्य प्रसिद्ध रचनाएँ “एसे ऑन क्रिटिसिज्म” और “एसे ऑन मैन” हैं।

Ode is a poem addressed to a person or an object. The Greek word ‘ode’ meant a choric song generally accompanied by dance. The term is presently used to refer to long, meditative lyric poems that in dignified manner address a noble subject. Tennyson’s ‘Ode on the Death of the Duke of Wellington’ (1852) to a public ode while Keat’s ‘Ode on a Grecian Urn’ to a private ode. In the present poem ‘Ode On Solitude‘ the poet draws a beautiful picture of a happy man.
ओड किसी व्यक्ति या वस्तु को संबोधित कविता होती है। ग्रीक शब्द ‘ओड’ का अर्थ आमतौर पर नृत्य के साथ गाया जाने वाला एक कोरिक गीत होता था। इस शब्द का प्रयोग आजकल लंबी, ध्यानपूर्ण काव्यात्मक कविताओं के लिए किया जाता है जो किसी महान विषय को गरिमापूर्ण ढंग से संबोधित करती हैं। टेनिसन की ‘ओड ऑन द डेथ ऑफ द ड्यूक ऑफ वेलिंगटन’ (1852) एक सार्वजनिक ओड है, जबकि कीट की ‘ओड ऑन ए ग्रीकियन अर्न’ एक निजी ओड है। प्रस्तुत कविता ‘ओड ऑन सॉलिट्यूड’ में कवि एक सुखी व्यक्ति का सुंदर चित्र प्रस्तुत करता है।

ODE ON SOLITUDE

Happy the man whose wish and care
A few paternal acres bound,
Content to breathe his native air
                            In his own ground.

Whose herds with milk, whose fields with bread,
Whose flocks supply him with attire;
Whose trees in summer yield him shade,
                            In winter fire.

Blest, who can unconcernedly find
Hours, days, and years, slide soft away
In health of body, peace of mind,
                            Quiet by day.

Sound sleep by night; study and ease
Together rnixt, sweet recreation,
And innocence, which most does please
                            With meditation

Thus let me live unseen, unknown;
Thus unlamented let me die;
Steal from the world, and not a stone
Tell where I lie.

SUMMARY

In this poem, the poet considers the happiest person to be one who is content with limited desires and a simple life. He lives on his ancestral land, where his life is connected to nature—his cows give him milk, the fields provide food, the sheep provide clothing, the trees provide shade in summer and fuel in winter. The poet considers blessed a person who enjoys physical health, mental peace, and a comfortable daily routine. His life is a beautiful blend of study, rest, recreation, and innocence. In the end, the poet says that he too desires a similar life—quiet, anonymous, and simple, where there is no noise or fame even after death, not even a stone placed on his grave. He wants to move in and out of this world without any ostentation.

इस कविता में कवि उस व्यक्ति को सबसे सुखी मानता है जो सीमित इच्छाओं और सादे जीवन में संतुष्ट है। वह अपने पैतृक भूमि पर रहता है, जहाँ उसका जीवन प्रकृति से जुड़ा हुआ है — उसकी गायें दूध देती हैं, खेत उसे भोजन देते हैं, भेड़ें वस्त्र प्रदान करती हैं, पेड़ गर्मी में छाया और सर्दी में ईंधन देते हैं। कवि ऐसे व्यक्ति को धन्य मानता है जो शारीरिक स्वास्थ्य, मानसिक शांति और दिन-रात की सुकून भरी दिनचर्या में जीवन व्यतीत करता है। उसके जीवन में अध्ययन, विश्राम, मनोविनोद और मासूमियत का सुंदर मेल है। अंत में कवि कहता है कि वह भी ऐसा ही जीवन चाहता है — शांत, गुमनाम और सरल, जहाँ मृत्यु के बाद भी कोई शोर-शराबा या प्रसिद्धि न हो, यहाँ तक कि उसकी कब्र पर पत्थर तक न लगाया जाए। वह संसार से बिना दिखावे के आना-जाना चाहता है।

MAIN POINT FOR EXAMINATION

ANSWER QUESTIONS

Q1) What is an ode?
Answer :– The ode is a lyrical poem in the form of an address to a person or an object. It is dignified in subject, tone and style. It deals with a noble theme. (स्तोत्र किसी व्यक्ति या वस्तु के संबोधन के रूप में एक गीतात्मक कविता होता है। यह विषय, स्वर और शैली द्वारा प्रतिष्ठित होता है।)

Q2) Who is a happy man? (सुखी आदमी कौन है?)
Answer :– A man who passes his hours, days and years, in good health without any anxiety and content with his few acres of parental land, is a happy man. (एक आदमी जो बिना किसी चिंता के अच्छे स्वास्थ्य में और अपनी कुछ एकड़ पैतृक भूमि से संतुष्ट होकर अपना समय गुजारता है, वह एक सुखी आदमी है।)

Q3) Who (m) does the pronoun ‘his’ in the third line of the 1st stanza refer to? (प्रथम श्लोक की तीसरी पंक्ति में ‘his’ किसको संदर्भित करता है?)
Answer :– ‘His’ in the third line of the 1st stanza refers to man who has a few acres of paternal land. (पहले श्लोक की तीसरी पंक्ति में ‘his’ उस व्यक्ति को संदर्भित करता है जिसके पास कुछ एकड़ पैतृक भूमि है।)

Q4) Who gives him milk? (उसे दूध कौन देता है?)
Answer :– Herds (pet animals) give him milk. (पालतू जानवर उसे दूध देता हैं।)

Q5) What gives him bread? (उसे रोटी क्या देता है?)
Answer :– He gets bread by growing corns in his fields. (वह अपने खेतों में मक्के उगाकर रोटी प्राप्त करता है।)

Q6) From where does he get his clothes? (उसे कपड़े कहाँ से प्राप्त होते हैं?)
Answer :– He gets his clothes from his flock of sheep. (वह कपड़े अपनी भेड़ों से प्राप्त करता है।)

Q7) How do trees help him?
Answer :– Trees help him by providing shelter with their shadow in summer and wood from which he can make fire for himself in winter. (पेड़ उसे गर्मियों में अपनी छाया के साथ आश्रय प्रदान करके और सर्दियों में लकड़ी देकर मदद करता है।)

Q8) Who is a blessed man? (धन्य मनुष्य कौन है?)
Answer :– A blessed man is one who has no cares and anxieties. His days pass on smoothly. He enjoys physical health and peace of mind. (एक धन्य व्यक्ति वह है जिसे कोई चिंता नहीं है। उसके दिन आराम से कटते हैं। वह शारीरिक स्वास्थ्य और मानसिक शांति का आनंद लेता है।)

Q9) How does a happy man spend his time? (एक प्रसन्न व्यक्ति अपना समय कैसे व्यतीत करता है?)
Answer :– A happy man spends his day time studying books, a sound sleep at night and sweet creation. (एक प्रसन्न व्यक्ति अपने दिन का समय किताबें पढ़ने, रात को गहरी नींद और अच्छी सपना दिखने में बिताता है।)

Q10) Who (m) does ‘me’ refer to in the last stanza? (अंतिम श्लोक में ‘me’ किसको संदर्भित करता है?)
Answer :– ‘Me’ in the last stanza refer to the poet for himself. (अंतिम श्लोक में ‘me’ कवि को संदर्भित करता है।)

Q11) What do you mean by ‘slide soft away’? (‘स्लाइड सॉफ्ट अवे’ से आपका क्या तात्पर्य है?)
Answer :– Slide soft away means the passing of time without any toil and trouble. (इसका अर्थ है बिना किसी परिश्रम और परेशानी के समय का बीत जाना।)

Q12) What does the poet wish for after death? (कवि मृत्यु के बाद क्या चाहता है?)
Answer :– The poet wishes that nobody should express sorrow after death. He doesn’t want a tombstone at the place where he will be buried after his death. (कवि की इच्छा है कि मृत्यु के बाद कोई भी दुःख व्यक्त न करें। वह उस स्थान पर समाधि भी नहीं चाहता जहां उसकी मृत्यु के बाद उसे दफनाया जाएगा।)

Q13) How does the poet want to live? (कवि कैसे जीना चाहता है?)
Answer :– The poet wants to live ‘unseen and unknown’ which means to live a simple life without name and fame. (कवि ‘अदृश्य और अज्ञात’ जीना चाहता है जिसका अर्थ है नाम और प्रसिद्धि के बिना सरल जीवन जीना।)

Q14) How does the poet want to die? (कवि कैसे मरना चाहता है?)
Answer :– The poet wants to die quietly. (कवि चुपचाप मरना चाहता है।)

Q15) What are, the features of a happy life? (सुखी जीवन की विशेषताएँ क्या हैं?)
Answer :– The features of a happy life are to live without worries or anxieties passing hours, days and years in good health and peace of mind. (सुखी जीवन की विशेषताएं बिना किसी चिंता के अपने जीवन को अच्छे स्वास्थ्य और मन की शांति के साथ जीना है।)

– : The End : –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top