Class 10th English : Chapter 2 “Me and the Ecology Bit” by Joan Lexau

Class 10th English : प्रिय विद्यार्थियों, “Mindbloom Study” (#1 Online Study Portal) आपके लिए लाया है Class 10th English Chapter 1 “The Pace for Living” by Joan Lexau का हिंदी अनुवाद, Summary, Objective And Subjective Questions

INTRODUCTION

Joan Lexau’s present lesson ‘Me and the Ecology Bit’ brings out how the issue of preserving environment and saving ecology is every body concern and difficult to solve. Preaching about ecology is easy but it is difficult to abide by the rules of ecology preservation.

Me And The Ecology Bit

Sure it is hard to get people to work for ecology. Everybody is in favour of it but nobody wants to do anything about it. At least I’m doing something, going around telling people what they should do. But all I get is a lot of back talk.

I have this paper route. My father had one when he was a kid, so he made me get one last year. Between it and my home work, I hardly have time for playing ball and stuff, some days I get in only a few innings.

But anyhow, on Saturdays when I collect, I put in a good work for ecology. Like last Saturday morning. It was a good collecting day. It had just turned spring and a lot of people were outside.

I went to Mr. Williams’s house. As usual, he tried to pretend he’s not home. But I see him burning leaves in the backyard, so he’s stuck. He pays me, and I tell him. “You shouldn’t burn those leaves. It’s bad for air, bad ecology. You should make a compost pile like we do. Put in the leaves, garbage, and stuff. Good for the garden.”

He doesn’t agree or hang his head in shame. He say’s “That compost pile is your job at home, Jim, isn’t it?”

“Yes, I say proudly, which would shock the idea I hate working with compost. Which I do.

Mr. Williams says “Well don’t you take a little more trouble with it, put enough dirt on top of each layer? Then we wouldn’t have this nose pollution.”

“Huh?” I say “You mean noise pollution.” “No,” he says. “I mean your compost smells up the whole street.”

My feelings are hurt, but that doesn’t stop me from trying again. I go to collect from Ms. Greene. I have to call her Ms. Greene because if I call her ‘Mrs’, she says she doesn’t have change to pay me.

She is putting her garbage out for the weekly pickup on Monday. She goes away on weekends; so on Saturdays and Sundays we have to look at the big plastic garbage bags on her lawn. But I don’t say anything about it, I just look at the garbage.

She says to me, “Go pick up that gum wrapper you threw on my lawn. Put it in one of the plastic bags. Didn’t anybody teach you not to litter?”

I hold my temper and pick up my gum wrapper and put it in a bag. Then she says, And there’s a law in this town about keeping dogs on a leash. So why is yours always all over the place? That dog digs up my garden and messes up my yard, and last weekend Mr. Williams saw it tear open one of my garbage bags.”

“Well,” I say, but I can’t think of anything to go with it. Then I see she is piling newspapers next to her garbage bags.

“Listen, Ms. Greene,” I say, “save those papers for the school pickup, and they can be made into new paper. Save aluminium cans, too.”

“Like the last school pickup?” she asks “When you said you’d come and pick them up, but you never showed up? It’s easier to throw them away a few at a time than have a big mess like that.”

I get tired of trying to get Ms. Greene to do something about ecology. I go to Mr. Johnson’s house. He makes a run for his car, but I can run faster than he can.

“Just trying to get to the post office before it closes,” he says, huffing and puffing.

“You got time,” I say. “You even got time to walk. It’s only two blocks. You shouldn’t take your car when you don’t need to. The walk would be good exercise and save on gas. And not pollute. That’s ecology.”

“They sure are,” I say. “We had a lot about trees and ecology in school. They make the air better and stuff like that.”

“See that tree over there?” he says, pointing to where there isn’t any tree.

“I don’t see any tree,” I tell him.

“Of course not,” he says. “And no grass either. Because you made a path there taking a shortcut from Mrs. Greene’s. There was a little tree just starting to get bigger there until you killed it by trying to jump over it everyday. Remember?”

“Oh,” I say.

“And talking about not driving when you can walk. You drive your motorbike round and round your backyard all summer. And your snowmobile all winter. Isn’t that wasting power and making noise pollution too?”

“But it’s fun,” I say.

“Well, I enjoy taking the car to the post office,” he says, “But now you’ve made me too late.” He goes in the house looking very mad.

Then I remember he hasn’t paid me. But I decide to wait until next Saturday. At least I made him not pollute with his car for once.

I don’t talk to the rest of my route about ecology. It’s very boring work, this ecology bit.

But when I get home, I see my mother using the electric mixer.

“You should do that with your old egg beater,” I point out the her. “Save on electricity. Women use too many electric things.”

She says in a very cold voice, So who watches TV twenty-seven hours a day around here? Or is that some other kind of electricity?

See what I mean? Nobody’s willing to do anything about ecology. Except me. And nobody listens to me.

MAIN POINT FOR EXAMINATION

• The lesson ‘Me and the Ecology Bit’ has been written by Joan Lexau.
• The science that deals with the relationship between living things and the environment is known as ecology.
• Preaching about ecology is easy but it is difficult to abide by rules of ecology preservation.
• Sure it is hard to get people to work for ecology.
• The writer goes to Mr. Williams then Ms. Greene and finally to Mr. Johnson.
• Nobody’s willing to do anything about ecology.
• The narrator drive his motorbike round and round his backyard all summer and snowmobile all winter.

ANSWER QUESTIONS

Q1) Write True and False :
a) People easily get convinced by Jim. (लोग आसानी से जिम के बातों को मान जाते हैं।) — False (गलत)
b) He uses paper route to convince the people. (वह लोगों को समझाने के लिए कागजी रास्ता अपनाता हैं।) — True (सही)
c) He gives suggestions on ecology free of cost. (वह पारिस्थितिकी पर निःशुल्क सुझाव देता हैं।) — True
d) Mr. Williams was at his house. (मिस्टर विलियम्स अपने घर पर थे।) — True
e) People listened to Jim gladly; for he was an eco-friendly boy. (लोगों ने जिम की बात ख़ुशी से सुनी; क्योंकि वह एक पर्यावरण-अनुकूल लड़का था।) — False

Q2) What happens when the narrator calls Ms. Greene, ‘Mrs. Greene’? (क्या होता है जब लेखक मिस ग्रीन को मिसेज ग्रीन कहता है।?)
Answer :– When the narrator calls her Mrs. Greene then she pretends that she had no change to pay him. (जब लेखक उन्हें मिसेज ग्रीन कहता है तो वह दिखावा करती है कि उसके पास उसे भुगतान करने के लिए छुट्टा नहीं है।)

Q3) What does the narrator do on Saturdays and Sundays? (लेखक शनिवार और रविवार को क्या करता है?)
Answer :– The narrator collects garbage and other dirty materials on Saturdays and Sundays to save ecology. (लेखक पारिस्थितिकी को बचाने के लिए शनिवार और रविवार को कचरा और अन्य गंदी सामग्री इकट्ठा करता है।)

Q4) Which animal messes up Ms. Greene’s yard? (कौन-सा जानवर मिसेज ग्रीन के आँगन में गंदगी फैलाता है?)
Answer :– Jim’s dog messes up Ms. Greene’s yard. (जिम का कुत्ता मिसेज ग्रीन के आँगन में गंदगी फैलाता है।)

Q5) Why does the narrator ask Ms. Greene to save paper and aluminium cans? (लेखक मिस ग्रीन से कागज और एल्युमीनियम के डिब्बे बचाने के लिए क्यों कहता है?)
Answer :– The narrator asks Ms. Greene to save paper and aluminium cans so that they may be remade for their use in future. (लेखक मिस ग्रीन से अखबारों और एल्युमीनियम के डिब्बे बचाने के लिए कहता है ताकि भविष्य में उनके उपयोग के लिए उन्हें दोबारा बनाया जा सके।)

Q6) Did the narrator succeed in getting Ms. Greene do something about ecology? (क्या लेखक मिस ग्रीन से पारिस्थितिकी के लिए कुछ करवाने में सफल हुआ?)
Answer :– The narrator advised Ms. Greene to save newspapers and aluminium cans for recycling. He didn’t succeed in getting her to do something about ecology she didn’t follow his advice. (लेखक ने मिस ग्रीन को अखबारों और एल्युमीनियम के डिब्बों को पुनर्चक्रण के लिए बचाने की सलाह दी। वह उससे पारिस्थितिकी के बारे में कुछ करवाने में सफल नहीं हुआ, उसने उसकी सलाह का पालन नहीं किया।)

Q7) “Nobody’s willing to do anything about ecology.” Do you agree with the statement? (“कोई भी पारिस्थितिकी के बारे में कुछ भी करने को तैयार नहीं है।“ क्या आप कथन से सहमत हैं?)
Answer :– Yes, I agree with the statement of the narrator at the end of the entitled ‘Me and the Ecology Bit.’ The narrator tried to his best to convince people to do something on their part for the sake of ecology. This is a fact that people do not co-operate and show unwillingness in this direction. Many persons like Jim, undertake the work of ecology but nobody comes forward to join hands in such a mission. One must keep his surroundings clear and free from pollution. But nobody does it. In my locality, there is heap of garbage and filth scattered throughout the road. Polythene bags are found everywhere. Nobody care for that. There is a proverb “Example is better than precept.” Everybody wants the other to act and spare him as he is the leader and not following. (हाँ, मैं लेखक के इस कथन से सहमत हूँ। लेखक ने लोगों को पारिस्थितिकी के हित में अपनी ओर से कुछ करने के लिए मनाने की पूरी कोशिश की। यह सत्य है कि लोग इस दिशा में सहयोग नहीं करते और अनिच्छा दिखाते हैं। जिम जैसे कई लोग पारिस्थितिकी का काम करते हैं लेकिन ऐसे मिशन में हाथ बंटाने के लिए कोई आगे नहीं आता। व्यक्ति को अपने आस-पास का वातावरण साफ़ और प्रदूषण से मुक्त रखना चाहिए। लेकिन कोई ऐसा नहीं करता। मेरे मोहल्ले में सड़क पर कूड़े-कचरे और गंदगी का अंबार फैला हुआ है। पॉलिथीन बैग हर जगह पाए जाते हैं। किसी को इसकी परवाह नहीं है। एक कहावत है “उदाहरण उपदेश से बेहतर है।” हर कोई चाहता है कि दूसरा कार्रवाई करें और उसे छोड़ दे क्योंकि वह नेता है अनुसरण करने वाला नहीं।)

Q8) ‘Sure it is hard to get people to work for ecology.’ Do you agree with this statement? What is ecology? What measures have you and your school taken to preserve it? (‘निश्चित रूप से लोगों को पारिस्थितिकी के लिए काम  करने के लिए तैयार करना कठिन है।’ क्या आप इस कथन से सहमत हैं? पारिस्थितिकी क्या है? आपने और आपके विद्यालय ने इसे संरक्षित करने के लिए क्या उपाय किये हैं?)
Answer :– Really to get people ready to work for ecology is hard. Ecology means to keep the environment pollution free. It is possible only when the surrounding is free from dirtyness and from pollution of land, water and air. Ecology is the science for preservation of natural atmosphere and environment. Preaching about ecology is easy but difficult to abide by the rules of ecology preservation. (वास्तव में लोगों को पारिस्थितिकी के लिए काम करने के लिए तैयार करना कठिन है। पारिस्थितिकी का अर्थ है पर्यावरण को प्रदूषण मुक्त रखना। यह तभी संभव है जब हमारे अगल-बगल गंदगी न हो तथा भूमि, जल एवं वायु प्रदूषण से मुक्त हो। पारिस्थितिकी प्राकृतिक वातावरण और पर्यावरण के संरक्षण का विज्ञान है। पारिस्थितिकी के बारे में उपदेश देना आसान है लेकिन पारिस्थितिकी संरक्षण के नियमों का पालन करना कठिन है।)

Q9) Do you think Jim is real ecology friendly boy? Give your own opinion. (क्या आपको लगता है कि जिम वास्तव में पर्यावरण अनुकूल लड़का है? अपनी राय दीजिए।)
Answer :– Jim is a real ecology friendly boy. He advises Johnson not go to the post office by his car, but as per Johnson’s remark he drives his motor-bike round and round his backyard in Summer and snow mobile in winter. He advises his mother to save electric, his mother remarks shows his watching T.V. twenty four hours a day. There remark shows him deviation. His young age is also a reason for deviation. It is a fact that he has undertaken the work of going around and telling people to preserve environment and to save ecology. In spite of the fact that he can spare little time out of his homework even then he has fixed Saturday and sometime Sunday even for visiting people to fulfil his mission. Though he does not get co-operation from the people in his work. So his ecology friendly behaviour is admirable. (जिम वास्तव में पर्यावरण के अनुकूल लड़का है। वह जॉनसन को अपनी कार से डाकघर न जाने की सलाह देता है, लेकिन जॉनसन की टिप्पणी के अनुसार वह गर्मियों में अपने घर के पीछे चारों ओर अपनी मोटर-बाइक चलाता है और सर्दियों में स्नो मोबाइल चलाता है।  वह अपनी माँ को बिजली बचाने की सलाह देता है, उसकी माँ की टिप्पणी से पता चलता है कि वह चौबीस घंटे टी.वी. देखता है। ये सभी टिप्पणी उनके विचलन को दर्शाती है। उनकी कम उम्र भी विचलन का एक कारण है। यह सच है कि उन्होंने घूम-घूम कर लोगों को पर्यावरण संरक्षण और पारिस्थितिकी को बचाने के बारे में बताने का काम किया है। इस तथ्य के बावजूद कि वह अपने होमवर्क से बहुत कम समय निकाल पाते हैं, फिर भी उन्होंने अपने मिशन को पूरा करने के लिए लोगों से मिलने के लिए शनिवार और कभी-कभी रविवार को भी तय किया है । हालाँकि उन्हें अपने काम में लोगों से सहयोग नहीं मिलता है । इसलिए उनका पारिस्थितिकी अनुकूल व्यवहार सराहनीय है ।)
2nd Answer :– No, I don’t think that Jim is a real ecology friendly boy because he speaks a lot about preservation of ecology but himself increases pollution. (नहीं, मुझे नहीं लगता कि जिम वास्तव में पर्यावरण अनुकूल लड़का है क्योंकि वह पारिस्थितिकी के संरक्षण के बारे में बहुत कुछ बोलता है लेकिन खुद प्रदूषण बढ़ाता है।)

– : The End : –

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Scroll to Top